Masajul gatului posterior – masajul cervical
Masajul gatului posterior – masajul cervical – punctul de legatura intre “centrul de comanda” si “ executor”
Masajul cervical este strict terapeutic; poate cea mai importanta zona de exercitara a unor forme complexe de masaj a organismului. Tratat cu multa usurinta si poate superficialitate, partea cervicala este cea mai importanta zona a corpului responsabila pentru transmiterea si executarea comenzilor.
Cu cat zona cervicala este mai extinsa, cu atat componentele sale (pachet vasculo-nervos si limfa), sunt mai in “siguranta” fara a sta sub presiunea unui gat mic.
Pe langa structura osoasa pe care o are in compozitia sa, zona cervicala dispune de un puternic sistem muscular si vascular, unde presiunea vasculara trebuie mentinuta in flux constant si sanatos.
Daca la partea de gat anterior anumite manevre de msaj erau interzise datorita sensibilitatii organelor si glandelor endocrine, zona cervicala musculo-osoasa va primi un masaj de la sedativ la tonifiant avand parte de toate etapele masajului terapeutic.
Postura subiectului: sezand pe scaun, dar se poate lucra “la intreg” pe masa de masaj. Este de preferat postura pe scaun dintr-un motiv leste de intales, avem acces la toata zona cervicala cat si partile laterale.
Obiectivul urmarit: prin masajul cervical (gat posterior) se cauta echilibrarea presiunilor dintre mica si mare circulatie, reechilibrarea energetica soare-pamant, drenajul limfei care are rol in curatarea sinusurilor.
Zona aferenta: delimitarea zonei cervicale posterioare se face prin partea superioara a liniei articulare nucale trecand de la apofizele mastoide prin gaura occipitala, inferior linia imaginara a vertebrei C7 iar lateralitatile sunt marginite de muschii de sustinere a gatului.
Tehnici folosite: neteziri multidirectionale, toate tipurtile de framantari, geluiri, frictiuni, tapotaj stric pe “micii paravertebrali” ai gatului. Pe partile laterale ale gatului sunt contraindicate forme de tapotament “agresiv”.
Tehnica masajului: In functie de “imaginatia fiecaruia”, modul de abordare a zonei cervicale se face prin flectarea usoara a capului in fata, de multe ori zona cervicala “se prinde la pachet” cu zuna umerilor desi sunt manevre diferite de abordare. Personal folosesc “la pachet” zona cervicala cu umerii pentru a avea o continuitate a “cordoanelor’ de influenta 1. mastoida-acromion in (cazul torticolis) abordant sternocleidomastoidianul; 2. tunelul vasculo-nervos ce coboara prin gaura occipitala pentru o buna decongestionare cervicala; 3. ligamentele de sustinere intervertebral cervicale cu reorganizarea segmentului cervical de la atlas (C1) si repozitionare dintelui axis (C2) continuand curbura fiziologica cervicala pana la C7 partea de final al zonei cervicale.
Pentru a avea un succes maxim in masaju lcervical, pentru punctele 2 si 3 capul subiectului se flecteaza spre spate iar cu policele degetului mare se intra in gaura occipitala cu miscari lente spre amplu dar fara presiuni in profunzime. Se va simti imediat efectul acestor manevre prin aportul sanguin marit prin largirea spatiului tunelului “vasculo-nervos”. Acest efect fiziologic poate fi insotit in cele mai multe cazuri printr-o puternica stare de ameteala survenita instant datorita degajarii si largirii tunelului de trecere cervical si irigarii/ oxigenarii la capacitate fiziologica a creierului. Pentru persoanle experimentate cu mana formata, atat pe mastoide cat si in gaura occipitala puteti simti vitezele de transfer vascular.
Folositi o conduita adecvata fata de zona cervicala intrucat aceasta zona are un rol important intre cele doua tabere – cap si trunchi.
Avand o curbura anatomica fiziologica spre “in fata” segmentul cervical trebuie urmarit atat in plan lateral stanga dreapta ca pozitionale cat si in plan antero-posterior in asa fel incat fiziologic gatul “sa pice” exact parte peste parte atlas (C1) pe (C7) dupa ce in prealabil a descris arcul fiziologic al segmentului cervical. La o vedere de sus, gaura occipitala trebuie sa “pice” exact peste vertebra (C7) dupa descrierea arcului cervical format de vertebrele cervicale.
Sper sa va fie de folos!
Va stau la dispozitie in limita timpului cu raspunsuri atat cat si eu stiu, exersat si experimentat in calitate de terapeut.
Multumesc Viorel Mocanu