Masajul gatului anterior, sa facem din tiroida o REGINA a intregului organism. TIROIDA, este locul unde SUFLETUL isi gaseste linistea.
Fiind o zona sensibila vasculo-nervaosa cu o mare influenta limfatica a amigdalelor palatine, masaj zonei gatului anterior trebuie abordat cu mare atentie cu miscari lente si fara presiuni punctiforme.
Vom aborda acest tip de masaj din doua perspective diferite: terapeutic si cosmetic
Terapeutic
Postura subiectului – sezand pe un scaun
reglabil de preferat fara spatar si tetiera. Actiunea maseurului este din spatele subiectului. Capul subiectului stand pe scaun nu trebuie sa depaseasca barbia maseurului pentru a avea acces lejer la partea anterioara a gatului subiectulu ide pe scaunul de lucru.
Obiectivul urmarit: coloana cervicala seautosustine, glandele si organele gatului anterior devin proeminente si “vizibile” la palpare.
Materiale folosite: pudra de talc sau ulei de masaj. La aceasta zona si tip de masaj (terapeutic) nu se folosesc geluri sau creme.
Zona aferenta: perimetrul cuprins intre baza inferioara a mandibulei stanga-drapta ce descrie linia mandibulei si linia imaginara acromion stang-drept pana la delimitarea claviculelor trecand prin insertia primei perechi de coaste pe stern.
Tehnici folosite: neteziri alternante cu vibratii circulare, frictiuni, geluiri si tapotaj energic folosint fiecare incheietura falanga I + II a degetelor fara a puncta cu “varful denetelor.
Tehnica masajului: manevrele de neteziri incep de la baza mandibulei spre linia claviculara si invers si lateral pe cele doua planuri stanga-dreapta, celelalte manevre nu au un sens ordonat. In acest tip de masaj si a acestei regiuni se folosesc ambele maini in oglinda simetri pe cele doua planuri stanga dreapta. In privinta frictiunilor, geluirilor, ciupitului (tehnici de framantare lenta), se alege ca destinatia zona tiroidei. De ce TIROIDA???
Aici este locul de START/RESTART a principalelor aparate-sisteme-glande endocrine ale organismului. De asemenea amigdalele situate sub “streasina mandibulei” joaca un rol foarte important pentru sistemul imunitar-limfatic. La acest nivel al gatului, amigdala ca organ al
sistemului limfatic, trebuie trebuie sajutata sa se “relaxeze” pentru a putea produce anticorpi.
Amigdala este primul organ al corpului in calea infectiilor. Amigdala, parte din cele trei organe ale sistemului limfatic pe langa splina si apendicele vernicular, este DJ-ul intregului sistem. Daca spina are rol de curatire a limfei de limfocitele moarte culese din sange, apendicele vernicular are rol de a “filtra’ tranzitului intestinal inainte de intrarea in intestinul gros (colon) prevenind eventuale forme tumorale ale colonului… acestea pentru drenajul limfatic parte a masajului terapeutic.
Masajul tiroidei se face lent folosin prima falanga a degetelor II si III circular pe toata zona fluturelui turoidian. Usor se introduc degetele sub baza tiroidei spre lateral pentru a masa paratiroidele cu miscari lente – n use fac presiuni pe acea regiune.
Sub barbie se urmareste linia amigdaliana si
se preseaza usor amigdala cu miscari circulare pentru o vascularizare uniforma. Miscarile pe amigdale se fac de sub baza ei spre capetele mandibulei.
Fiind o zona puternic vascularizata nu se folosesc pietre calde, ventuze, bete de bambus – in masajul terapeutic.
Este foarte important in masajul gatului anterior la partile laterale sa se respecte sensul circulator carotida/jugulara cu miscari lente si profunde, vasele de sange nu sunt zone reflexe si NICIODATA nu se vor presa punctiform.
Cosmetic
Aceeasi zona interesata, subiectul sta intins pe o masa de masaj de preferat cu gaura pentru fata/cap, ajutand ca zona gatului anterior sa fie bine intinsa si relaxata muscular, opusa “zonei de proemintenta” din masajul terapeutic.
Se pot folosi uleiuri, geluri, creme. A se evita
solutiile cu efect termic pentru aceasta zona din cauza riscului de edem si staza limfatica. Betele de bambus au efect modelator si relaxant, eu de regula nu sunt adeptul folosirii ventuzelor de calibru mic pe aceasta zona datorat riscului de absortie si staza arterio-venos.
Procedura e usoara si simpla avand ca scop
remodelarea prin tonifiere si punerea in miscare a pachetului vascular-nervos-limfatic.
Nu voi descrie aici zonele refleze ale zonei, ele nu fac parte din masaj.
In ambele tipuri de masaj terapeutic/cosmetic
al acestei zone este de mare importanta ca palmele maseurului sa fie echilibrate termic, si bine lubrefiate in contact cu zona de masaj. Contactul termic sau abraziv cu subiectul conduce la inhibare, zona de masaj este foarte sensibila in planul anterior al gatului.
Sper sa va fie de folos.
Va stau la dispozitie in limita timpului cu
raspunsuri atat cat si eu stiu, exersat si experimentat in calitate de terapeut. www.masajsiterapie.ro Multumesc Viorel Mocanu